Trumpalaikiai darbai populiarėja

Trumpalaikiai darbai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško lanksčių darbo galimybių ir nori patirti įvairiapusę darbo rinkos aplinką. Pastaraisiais metais trumpalaikiai darbai itin išpopuliarėjo tarp įvairių amžiaus grupių žmonių. Tokie miestai, kaip Vilnius, Kaunas, Klaipėda ir Šiauliai siūlo daug galimybių tiems, kurie ieško laikino užimtumo ir galimybės gauti papildomų pajamų.

Vis daugiau darbuotojų renkasi trumpalaikį darbą dėl galimybės derinti darbą su kitais įsipareigojimais, todėl įmonėms tampa svarbu prisitaikyti prie šios tendencijos. Darbuotojų noras dirbti trumpalaikius darbus dažnai kyla iš poreikio turėti daugiau kontrolės savo laiko atžvilgiu, išbandyti skirtingas darbo sritis ar užsidirbti papildomai tam tikrais gyvenimo etapais.

Trumpalaikiai darbai turi privalumų

● Vienas iš pagrindinių yra lankstumas. Asmenys gali dirbti tam tikru laikotarpiu, kai jiems patogu ir derinti darbą su kitais gyvenimo aspektais, pavyzdžiui, mokslu, kitu darbu. Lankstumas aktualus tiems, kurie nenori įsipareigoti ilgam laikotarpiui, bet nori papildyti savo banko sąskaitą uždarbiu. Įdarbinimo agentūros, tokios kaip Retiva, dažnai siūlo įvairius pagalbinius darbus, kurie yra orientuoti į trumpalaikį darbą besirenkančius darbuotojus.

● Trumpalaikiai darbai taip pat suteikia galimybę įgyti naujų įgūdžių ir patirties įvairiose srityse. Tai gali būti puikus būdas išbandyti skirtingas darbo pozicijas ir nuspręsti, kuri karjeros kryptis labiausiai patinka. Pavyzdžiui, pagalbiniai darbai gali apimti viską nuo sandėlio darbuotojų iki administracinių užduočių vykdymo. Skirtingi įgyti įgūdžiai vėliau gali būti naudingi ieškant nuolatinio darbo.

● Trumpalaikis darbas suteikia galimybę susipažinti su naujais žmonėmis ir užmegzti naudingus kontaktus, kurie gali padėti ateityje lengviau rasti darbą arba gauti rekomendacijas.


Įdarbinimo partneris Retiva siūlo platų trumpalaikių darbų pasirinkimą sezono metu Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir kituose miestuose. Retiva, kaip viena iš pirmaujančių įdarbinimo agentūrų, užtikrina, kad darbuotojai gautų tinkamas darbo sąlygas ir konkurencingą atlyginimą net ir dirbant trumpą laiko tarpą.

Lengviau rasti darbą ilgalaikiams bedarbiams ir patirties neturintiems

Trumpalaikiai darbai taip pat yra puikus būdas integruotis į darbo rinką tiems, kurie ilgą laiką nedirbo arba yra neseniai baigę mokslus. Tai padeda išvengti didelių darbo spragų gyvenimo aprašyme ir leidžia greičiau įsilieti į darbo rinką. Potencialūs darbdaviai į laiko spragas, kuomet darbuotojai nedirbo, žiūri ganėtinai skeptiškai. Išskyrus atvejus, kuomet nedarbo priežastis yra teigiama ar suprantama (pvz., savanoriška veikla, kelionės, tobulinimosi kursai, motinystės/tėvystės atostogos) – tokie argumentai gali neutralizuoti bet kokį neigiamą darbdavio įspūdį apie nedarbingumo pertraukas.

Darbdaviams:

● Ilgas nedarbas gali kelti abejonių dėl asmens motyvacijos, atsakomybės ar gebėjimo išlikti produktyviu naujame darbe, nepriklausomai nuo to, tai trumpalaikis darbas ar ne.

● Ilgesnė pertrauka gali reikšti, kad asmuo gali būti praradęs svarbius įgūdžius ar žinias, ypač jei jo darbas yra labai dinamiškas ar technologijų srityje. Darbdaviai gali bijoti, kad darbuotojas bus mažiau efektyvus ir prireiks papildomo laiko jį apmokyti.

● Ilga pertrauka gali būti ženklas, kad darbuotojas nestabilus nuolatiniuose darbuose, ypač jei tai susiję su dažnais darbo pakeitimais ne dėl to, kad darbas buvo trumpalaikis.

 

Trumpalaikių darbų tipai (formos)

● Neterminuoti darbai ir darbo sutartys: tokios darbo sutartys sudaromos konkrečiam projektui/darbui, kuris neturi aiškios pabaigos ir darbuotojas gali dirbti tol, kol projektas baigsis arba tiesiog sumažės darbo krūvis įmonėje. Neterminuotos darbo sutartys dažniausiai sudaromos sezoniniams darbams, kurių pabaiga labai abstrakti bei naujai atsidariusioms gamybos linijoms, kuriose dar tik formuojamos darbuotojų komandos.

● Terminuoti darbai ir terminuotos darbo sutartys: tokiems darbams yra iš anksto numatyta darbo pabaiga (pvz., 2 mėnesiai), tačiau beveik visais atvejais įdarbinimo partneris Retiva siūlo įsidarbinti trumpalaikiame darbe su galimybe pratęsti darbo sutartį. Įmonės, kuriose dirba mūsų darbuotojai, yra linkusios pasilikti gerus darbuotojus ilgesniam ar net nuolatiniam darbui.

● „Freelance” darbas: tai savarankiškai dirbančių asmenių „apsiimti” trumpalaikiai projektai ir bendradarbiavimas su įvairiomis įmonėmis ar klientais. Pvz., savarankiškai dirbantis asmuo (dažniausiai su individualia veikla) teikiantis fotografo paslaugas vyksta fotografuoti vestuves šešioms valandoms.

Nesvarbu, ar esate studentas, ar patyręs darbuotojas, įdarbinimo agentūros, tokios kaip Retiva, gali padėti rasti jums laikiną darbą Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje arba kitame Lietuvos mieste. Svarbu paminėti, kad dėl paklausos trumpalaikiai darbai ir laisvos pozicijos yra labai greit užpildomos. Todėl jeigu nenorite praleisti šanso įsidarbinti, visus trumpalaikius pasiūlymus greičiausiai pamatysite mūsų facebook puslapyje.

Nepraleiskite pasiūlymų!

Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite visas darbo naujienas bei darbo pasiūlymus Jūsų mieste!